Sağlık

Parkinson hastalığı artık genç yaşta da görülüyor

ÖNLENEMEZ BİR SALGIN İLE AYNI DERECEDE TEHLİKELİ

Yaşlılık dönemlerinde görülen hastalıklar artık çok daha erken zamanlarda hayatımıza giriyor. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, hazır gıdalar, oksijen yetersizliği ve yaşam şartlarının kalite düzeyi değiştikçe hastalıkların etki alanı da genişliyor. Bu kapsamda 40’lı yaşlardan sonra görülen KOAH hastalığının 30’lu yaşlara inmesi tartışılırken tıp dünyasını alt üst eden bir açıklama da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bora Tokaçer’den geldi. Tokaçer Parkinson hastalığının son 10 yılda ciddi bir ilerleme kaydederek 20’li yaşlara kadar düştüğünü ve bu durumun önlenemez bir salgın ile aynı tehlike derecesine sahip olduğunu ifade etti.

DÜZENLİ BESLENME VE SPOR

Kaslarda katılık ve hareket kabiliyetinin yitirilmesi ile gözlemlenen Parkinson 10 yıl önce ortalama 50’li yaşlarda rastlanan bir hastalıkken günümüzde en genç hasta 22 yaşında parkinsona yakalandı. Ülkemizde ciddi bir tedavi süreci olan ve hastalığın günlük hayatı aksatacak derecelere ulaştığı bir dönemden geçen hastalar için uyarılarda bulunan Tokçaer düzenli beslenme ve spor tavsiye etti.

Daha fazla göster

Gülşen Bilgili

Magazin ve yaşam kategorileri ile ilgileniyorum. Birkaç aylık ayrı kaldıktan sonra yeniden yazarlık yapmaya karar verdim. 6 senedir internet satış ve pazarlama ile ilgilendim. Şuan hobi için zevkle editörlük yapıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu